Porady błyskawiczne

Jaka jest największa skarga dotycząca zdrowego odżywiania? Nie ma czasu na gotowanie.

Kto ma godziny na gotowanie zup, dusić gulasze lub gotować fasolę od zera – zwłaszcza w dni powszednie?

Dlatego uwielbiam Instant Pot. Co to jest Instant Pot? To modne, wielozadaniowe urządzenie do gotowania, które pozwala szybko robić powolne jedzenie. Jest idealny dla osób, które lubią gotować rzeczy od podstaw, nie mając zawsze czasu niezbędnego do tego.

Nie jestem trendy w większości obszarów mojego życia, ale jako autor receptur i autor książek kucharskich, moje urządzenia kuchenne mają tendencję do wyprzedzania krzywej.

Kupiłem Instant Pot w Black Friday 2015 za około 115 USD – i to było na głębokim rabacie. Kilku przyjaciół z branży spożywczej zachwycało się tym i postanowiłem się tym zająć.

W ciągu tygodnia mój Instant Pot zdobył stałe miejsce na moim kuchennym blacie.
Co to jest Instant Pot?

Instant Pot (inaczej: Insta-Pot) to urządzenie z wieloma kuchenkami, które pozwala szybciej gotować jedzenie, zużywając znacznie mniej energii.

Istnieje grupa Instant Pot z Facebooka z 1,2 milionami członków, a Instant Pot był jednym z najlepszych sprzedawców w Black Friday w 2017 roku.

Wielbiciele nazywane są „Potheads”, a sprzedaż z wieloma kuchenkami przekroczyła 300 milionów dolarów.

Ta zaktualizowana wersja szybkowaru działa jak powolna kuchenka, urządzenie do gotowania ryżu / owsianki, parowiec, ekspres do jogurtu i cieplej – i ma także funkcję sautingu / brązowienia.

Powolne kuchenki wymagają uprzedzenia. Instant Pots to BFF dla zapominalskich kucharzy (lub prokrastinatorów).

A co z tymi nocami, kiedy zapominasz rozmrażać piersi z kurczaka na kolację? Albo odkryjesz, że gulasz, który planujesz zrobić, wymaga dwóch godzin na gotowanie?

Instant Pot uratuje dzień: w przeciwieństwie do powolnych kuchenek, możesz w nim gotować mrożone mięsa, tnąc czas gotowania od godzin do minut.

Uszczelnia się pod wpływem wilgoci, dlatego metody gotowania na gorąco najlepiej działają najlepiej (pomyśl: gotowanie na parze, duszenie, smażenie, gotowanie i gotowanie).

Uwaga: Wysokie boki i głęboka doniczka nie sprzyjają parowaniu w taki sposób, jak niskie, płytkie rynienki, więc nie uzyska się chrupkich lub chrupiących tekstur.
Jakiego rodzaju Instant Pot potrzebuję?

Jeśli Twoją największą przeszkodą na drodze do zdrowego odżywiania jest czas, pokochasz, w jaki sposób Instant Pot upraszcza Twoje codzienne rutyny.

Istnieje teraz kilka linii Instant Pots – jeden z nich jest obsługiwany przez Bluetooth i programowalny przez aplikację.

Nowsze mają 10 funkcji, z dodaną maszyną do gotowania jaj, ciastem i funkcjami sterylizatora.

Jeśli gotujesz dla jednego (lub dwóch, jak ja), są mniejsze, tańsze modele Duo, a wersja Ultra jest przeznaczona dla bardziej zaawansowanych kucharzy.
Jaka jest różnica między naczyniem błyskawicznym a szybkobieżną lub ciśnieniową?

Różnica między naczyniem błyskawicznym a powolną kuchenką lub szybkowar jest prosta:

Instant Pot wykonuje pracę pozostałych dwóch urządzeń (i moim zdaniem lepszej pracy), jednocześnie zajmując miejsce innych gadżetów kuchennych.

Podobnie jak w przypadku każdego urządzenia, musisz postępować zgodnie ze wskazówkami i sprawdzić, czy używasz poprawnych ustawień dla danego przepisu.

Możesz użyć powolnych receptur w Instant Pot, ale musisz dokonać pewnych regulacji – sprawdź swoją instrukcję użytkownika lub wykresy czasu gotowania ciśnieniowego.

Ogólna zasada mówi, że mięso gotuje się w około jednej trzeciej czasu (20 minut w stosunku do godziny), a ziarna i ziarna zajmują około jednej czwartej czasu.

Powolne receptury gotowania z mięsem lub fasolą, które wymagają 7-8 godzin na małym ogniu lub 4 godziny na wysokim poziomie, będą działać w Instant Pot – i będą gotowe w mniej niż godzinę.

Użyj odpowiedniego ustawienia Instant Pot (mięso / gulasz, fasola / chili, zupa / rosół, drób, itp.).

Worst Foods to Cook w Instant Pot

Ponieważ lista produktów, które działają w Instant Pot jest dość długa, zacznijmy od tego, co powinieneś unikać:

– Śmietankowe zupy i sosy na bazie mleka lub śmietany nie działają dobrze, ponieważ produkty mleczne mają skłonność do zjadania po ugotowaniu. Większość receptur Instant Pot wymaga dodania śmietanki lub mleka na końcu po uwolnieniu ciśnienia.

– Przetarg warzywami takimi jak zielenie, bok choy i szparagus gotuj zbyt szybko, aby zawracać sobie głowę doniczką Instant Pot. Możesz je zamieszać na końcu, ale jeśli są samodzielnym dodatkiem, ugotuj je na kuchence.

Ogólna zasada polega na tym, aby unikać wszystkiego delikatnego lub delikatnego, smażonego lub chrupiącego w Instant Pot.

(I nawet nie myśl o tym, żeby usmażyć się w Instant Pot!)

Najlepsze jedzenie dla Instant Pot

Poza tą krótką listą wszystko, co możesz sobie wyobrazić, tworzy listę najlepszych potraw błyskawicznych.

Zasadniczo, jeśli danie gotuje się przy użyciu wilgotnego gorąca, możesz zrobić to w Instant Pot:

– zupy

– gulasze

– risotto (bez mieszania!)

– owsa pokrojone w stal

– warzywa korzeniowe

– zapasy i buliony

– całe kurczęta

– duże lub mocne kawałki mięsa

– twarde jajka (nawet kilkanaście sztuk na raz!)

– pełnoziarniste i suszona fasola

Szczególnie uwielbiam używać go do cotygodniowych zszywek w celu usprawnienia przygotowywania posiłków.

Jęczmień lub farro może zająć godzinę na kuchence (i wymagają stałej uwagi), ale gotują bez nadzoru w Instant Pot w znacznie krótszym czasie. A suszona fasola nie musi być wstępnie nasączona!
10 wskazówek, jak uzyskać najlepsze wyniki z Instant Pot

Instant Pot to inteligentna kuchenka, ale wciąż możesz zepsuć przepisy.

Moja najlepsza rada, aby uzyskać najlepsze wyniki z Instant Pot: Przeczytaj instrukcję.

Trzy lata później wciąż odnoszę się do podręcznika Instant Pot regularnie, szczególnie podczas gotowania ziaren i fasoli, aby uzyskać idealną konsystencję.

Nawet doświadczeni „Potheads” mają awarię Insta-Pot: Niedawno bloggerowa przyjaciółka przepełniła swoje jabłka jabłkami i skończyła z poplamioną jabłkami kuchnią.

Odetchnąłem z ulgą, widząc, że podczas przelewania puli nie wybuchła. (To wciąż mój tajny strach, choć wiem, że to bezpieczne!)

Inny przyjaciel zostawił zawór ciśnieniowy otwarty podczas gotowania curry z kurczaka i wrócił do domu, aby znaleźć kuchnię nakrapianą jasnożółtym sosem.
1. Przeczytaj instrukcję

Wiem, że już to powiedziałem, ale poważnie, nie pomijaj tej części.

Zapoznaj się z różnymi częściami Instant Pot – zaworem spustowym, kolektorem kondensacyjnym, pierścieniem uszczelniającym itd. – i jak je rozebrać, umyć i ponownie złożyć.
2. Wykonaj matematykę

Tak, oszczędza się czas, ale kiedy przepis Instant Pot mówi, że parowanie ziemniaków zajmie pięć minut, nie oznacza to pięciu minut – to pięć minut po osiągnięciu przez pulę optymalnego ciśnienia.
3. Naucz się języka

Instant Pot syzy, kliknięcia i sygnały dźwiękowe. Nie bój się tych dźwięków, ale ucz się różnicy.

Usłyszysz kliknięcie puli, jeśli chodzi o nacisk, jeśli stoisz w pobliżu, a jeśli wybierzesz szybkie uwalnianie, przygotuj się na głośny syk pary.

Garnek wyda sygnał dźwiękowy, gdy osiągnie ciśnienie i gdy będzie gotowy.
4. Nie pomijaj płynów

Instant Pot gotuje ciecz, aby wytworzyć ciśnienie. Jeśli pominiesz płyn (lub nie dodasz wystarczająco dużo), ryzykujesz przypaleniem jedzenia lub nie podnoszeniem go do ciśnienia.

Potrzebujesz przynajmniej filiżanki, ale pamiętaj, by dokładnie przestrzegać swojego przepisu. Jeśli gotujesz chude białka, upewnij się, że jest ich dużo, więc nie wysychają.
5. Poznaj jego ograniczenia – i twoje

Jeśli jesteś nowicjuszem w Instant Pot, zacznij od prostych potraw, takich jak przepisy w podręczniku użytkownika, zupy i gulasze.

Po zapoznaniu się z dziwactwami możesz spróbować bardziej zaawansowanych potraw, takich jak sernik, jogurt czy całe kurczęta.
6. Wiesz, kiedy zwolnić

Używaj naturalnego uwalniania (oczekiwanie, by ciśnienie naturalnie się uwolniło) zamiast szybkiego uwalniania (obracania zaworu), gdy twoja doniczka jest całkiem pełna lub zawiera pieniste jedzenie, takie jak ziarna, makaron i fasola.

To dodaje kilka minut, ale unika bałaganu.
7. Zagęścić na końcu

Jeśli twoja receptura Instant Pot wymaga zagęszczacza, takiego jak skrobia kukurydziana, dodaj ją na końcu, aby uniknąć lepkiego bałaganu w zaworze upustowym.
8. Uważaj na zawór

Zamknij zawór przed rozpoczęciem gotowania. Jeśli zapomnisz, para ucieknie i możesz mieć spieniony bałagan.
9. Załóż pierścień

Nie zapomnij o pierścieniu uszczelniającym; w przeciwnym razie Twój Pot Natychmiast wycieknie i nie będzie ciśnienia.
10. Opuść pokój

Nie przepełniaj Instant Pot: Napełnij go do połowy na fasolę i ziarna, które mają tendencję do spieniania, i dwie trzecie drogi do większości innych rzeczy.

http://www.americanbar.pl/
http://100mb.pl/
http://jesiennedzieciaczki.pl/
http://www.cpenergia.pl/

Dodaj komentarz