Gdzie działa tłuszcz, kiedy schudniesz?

„Jaka jest najlepsza dieta do odchudzania?”

„Jak tracić tłuszcz, a nie mięśnie?”

„Co to jest masa wody?”

Ponad dwie trzecie dorosłych osób z nadwagą lub otyłością w USA – i około 50 procent tych osób aktywnie starających się stracić na wadze – jest ważniejsze niż kiedykolwiek, aby mieć pewność, że dostajesz najdokładniejsze informacje na temat utraty wagi.

Fundamentem jest oczywiście zdrowa, zbilansowana dieta z konsekwentnymi, trudnymi treningami.

Ale czy kiedykolwiek zastanawiałeś się, dokąd zmierza cały ten tłuszcz, który tak ciężko pracujecie?
Gdzie działa tłuszcz, kiedy schudniesz?

Podczas spalania więcej energii niż przyjmujesz, jest to korzeń utraty wagi, kiedy tłuszcz jest spalany, przeważająca większość jest wydychana jako dwutlenek węgla w cienkie powietrze. (umysł = przepalony).

Według australijskiego badacza i fizyka Rubena Meermana, Ph.D. a koledzy, 84 procent lub 8,4 na każde 10 funtów spalonego tłuszczu, są wydychane jako dwutlenek węgla.

Pozostałe 16 procent pozostawia ciało w postaci wody z moczem, potem, łzami, oddechem i innymi płynami ustrojowymi. I nie, zanim zapytasz, nie możesz stracić na wadze, po prostu oddychając więcej.

(Wskazówka dla profesjonalistów: Potrzebujesz pomysłów na utratę tłuszczu? Oto 100 sposobów na utratę wagi.)

Kobieta jedzenia frytek
Gdzie działa tłuszcz, kiedy zyskujesz na wadze?

Czy zastanawiałeś się kiedyś, gdzie tkwi tłuszcz, kiedy przytyjesz? Jeśli tak, pomyśl o sobie, że jesteś szczęśliwy, ponieważ większość z nas dokładnie wie, dokąd zmierza. (Cześć, twarz i biodra!)

U młodszych kobiet nadmiar tłuszczu ma tendencję do gromadzenia się w tkance tłuszczowej położonej wokół bioder, ud i pośladków (myśl: „w kształcie gruszki”), a także piersi. Kobiety przechowują tłuszcz na całym ciele, ale mają tendencję do przenoszenia go głównie w biodrach, udach i pośladkach, gdy są młodsze (tj. Przed menopauzą). Podczas i po menopauzie nadmiar tkanki tłuszczowej zaczyna narastać wokół brzucha.

Mężczyźni mają tendencję do przyjmowania bardziej „jabłkowego” kształtu, przechowującego nadmiar tłuszczu głównie w okolicach brzucha. W przeciwieństwie do kobiet, to zazwyczaj nie zmienia się w czasie ich życia – złe wieści dla rosnących brzuchów piwnych.

Oczywiście, jeśli robisz treningi siłowe, takie jak te w Body Beast i dobrze jedzą, prawdopodobnie przytyjesz, że nie jest gruby: To jest mięsień.

Wbrew powszechnemu przekonaniu, mięśnie nie ważą więcej niż tłuszcz – funt to funt niezależnie od jego składu. Zamieszanie wynika z faktu, że mięśnie są bardziej gęste niż tłuszcz, więc wydaje się, że ważą więcej objętości. Innymi słowy, funt mięśni zajmuje mniej miejsca niż funt tłuszczu.

Tak więc, jeśli stajesz się silniejszy w ciele i mniejszy, ale widzisz liczbę na skali, która rośnie nieco, prawdopodobnie jest to spowodowane budową „masy mięśniowej” (AKA muscle).
Dwa rodzaje tkanki tłuszczowej

Tak jak wszystkie ciała nie są sobie równe, nie wszystkie tłuszcze ciała są równe. Oddzielając od siebie gruszki, jabłka i inne kształty, kolor i umiejscowienie tkanki tłuszczowej jest prawdopodobnie tak samo ważne jak ilość, którą pakujesz, jeśli chodzi o twoje zdrowie.

Będziesz zadowolony, wiedząc, że nie wszystkie tkanki tłuszczowe są złe. Przyjrzyjmy się bliżej różnym rodzajom tkanki tłuszczowej:

Biały tłuszcz

Biały tłuszcz stanowi większość tłuszczu w twoim ciele. Jego głównym celem jest magazynowanie energii, ale biały tłuszcz także nakłada i izoluje ciało, pomagając chronić ważne organy i utrzymując temperaturę ciała. Wytwarza także formę estrogenu i kilka hormonów regulujących apetyt.

Według American College of Sports Medicine, zdrowe proporcje tkanki tłuszczowej wynoszą od 20 do 32 procent dla kobiet i 10 do 22 procent dla mężczyzn.

O ile procent tkanki tłuszczowej w ciele może dostarczyć informacji dotyczących ogólnego stanu zdrowia i ryzyka choroby, uzyskanie dokładnego odczytu wymaga zwykle drogiego, trudnego do znalezienia sprzętu.

Dobrą wiadomością jest to, że wskaźnik masy ciała (BMI) i obwód talii dobrze korelują z udziałem masy tłuszczowej w dużych populacjach.

Obwód w talii, który jest wskaźnikiem tłuszczu z brzucha, powinien być mniejszy niż 35 cali dla kobiet i 40 cali dla mężczyzn. BMI pomiędzy 18,5 a 24,9 jest rozpatrywane w granicach normy, podczas gdy powyższe klasyfikuje się jako nadwagę lub otyłość.

Należy pamiętać, że sam BMI może być mylący dla niektórych osób. Jeśli jesteś muskularny, BMI jest bezużytecznym pomiarem, ponieważ nie rozróżnia na przykład masy beztłuszczowej i tłuszczu.

W związku z tym warto rozważyć dodatkowe czynniki, takie jak skład ciała, obwód talii, ciśnienie krwi, poziom cukru we krwi, cholesterol i trójglicerydy, a także poziomy insuliny podczas omawiania stanu zdrowia z lekarzem.
Dwa rodzaje białego tłuszczu:
1. Trzewny tłuszcz

Trzewny tłuszcz znajduje się głęboko w jamie brzusznej, w pobliżu i wokół ważnych narządów, takich jak wątroba, trzustka i nerki. Kiedy takie narządy są otoczone tłuszczem, mają trudności z efektywnym wykonywaniem pracy.

Ale być może najbardziej podstępną cechą trzewnej tkanki tłuszczowej jest to, że jest metabolicznie czynna, uwalniając hormony, które mogą prowadzić do stanu zapalnego i promować insulinooporność, co może zwiększyć ryzyko cukrzycy. Ten rodzaj tłuszczu wiąże się również z większym ryzykiem chorób serca.

Mężczyźni są bardziej narażeni na upakowanie tłuszczu trzewnego, ponieważ mają tendencję do przechowywania tłuszczu głównie w ich brzuchach.
2. Tłuszcz podskórny

Podskórny tłuszcz leży tuż pod skórą. Kiedy „szczypie się cal”, to podskórny tłuszcz, który łapiesz.

Możesz nienawidzić wyglądu, który czasem pojawia się – takich jak topy z muffinami i udami z wgłębieniem (czyli cellulit) – ale tłuszcz podskórny jest mniej niebezpieczny niż tłuszcz trzewny. Jest także korzystny w umiarkowanych ilościach, ponieważ chroni i izoluje organizm.

Oczywiście zbyt wiele podskórnej tkanki tłuszczowej może być problematyczne, ponieważ przenoszenie nadwagi obciąża organizm, w tym stawy, serce i układ krwionośny.
Brązowy tłuszcz

Podczas gdy biały tłuszcz magazynuje energię, brązowy tłuszcz zamienia energię z żywności na ciepło. Innymi słowy, brązowy tłuszcz spala kalorie, dlatego często nazywa się go „dobrym tłuszczem”.

Brązowy tłuszcz jest bardziej obfity u noworodków i małych dzieci, a wraz z wiekiem znacznie się zmniejsza. Dorośli, którym uda się utrzymać więcej tego korzystnego tłuszczu, wydają się być szczuplejsi i mają większą wrażliwość na insulinę.

Badania sugerują, że mogą istnieć sposoby na zwiększenie ilości brunatnych zapasów tłuszczu w okresie dorosłości. Badanie na myszach wykazało, że ćwiczenie może przekształcić biały tłuszcz w „brązowy” lub beżowy.

Beżowy tłuszcz to inny rodzaj tłuszczu – odmienny od białego i brązowego tłuszczu – który również spala kalorie, takie jak brązowy tłuszcz.

Inne badania na ludziach wykazały, że regularna ekspozycja na chłodniejsze temperatury może aktywować brązowy tłuszcz, aby spalić więcej kalorii.

Niedostosowane do zimniejszych klimatów, może nie mieć praktycznego zastosowania w codziennym życiu, ale zrozumienie procesu, w jaki biały tłuszcz zamienia się w brązowy (i beżowy) tłuszcz spalający kalorie, może pomóc naukowcom znaleźć nowe sposoby walki z otyłością.

3 porady dotyczące utraty tkanki tłuszczowej
1. Ogranicz ponownie dodawany cukier i słodzone napoje

Badania wykazują, że nadmiar cukru, w szczególności duże ilości fruktozy w słodzonych napojach, może zwiększać gromadzenie się tłuszczu trzewnego.

Zamiast tego ugasić pragnienie dużą ilością wody; nie tylko jest lepszy niż jakikolwiek napój z tony cukru i dodatków, ale twoje ciało również potrzebuje go, aby pozostać silnym i zdrowym.

Nie jesteś fanem czystej wody? Ubierz wodę dodając ulubione owoce lub zioła, takie jak mięta i bazylia.
2. Zwróć uwagę na porcje

Brzmi to prosto, ale wszyscy wiemy, że wygląd może być mylący, szczególnie gdy w grę wchodzą wysokokaloryczne potrawy. Jeśli nie masz pewności, jak wygląda zdrowa część, spróbuj użyć kontenerów Portion Fix, aby wyeliminować zgadywanie czasu posiłków.

I nie zapominaj o różnicowaniu diety – ilość i jakość to kluczowe elementy zdrowego, zrównoważonego planu żywieniowego. Upewnij się, że jesz żywność ze wszystkich grup żywności.
3. Ćwicz regularnie

Trening interwałowy o wysokiej intensywności (HIIT) i trening siłowy znajdują się na szczycie listy najskuteczniejszych ćwiczeń dla utraty tłuszczu, ale każde ćwiczenie może mieć znaczenie.

Kluczem jest robienie tego regularnie i łączenie go ze zrównoważoną, zdrową dietą. Wspólnie dieta i ćwiczenia fizyczne mogą nie tylko pomóc w zrzuceniu wagi, ale także zapobiec odzyskaniu wagi po osiągnięciu celu.

Dodaj komentarz