Dlaczego Twoje ciało może nie otrzymywać niezbędnych składników odżywczych

Nadzwyczajne „chwile fast-food” – nazwijmy je JFM – są po prostu faktem w XXI wieku.

Jesteś w połowie drogi między Heresville i Therestown, jeździsz tam iz powrotem od wielu godzin, a ty głodujesz.

Oczywiście, kuszący blask Chub-e-Mart wzywa cię do zatrzymania, a po kilku minutach wrócisz na drogę, podjadając soloną, przetworzoną substancję roślinną i gazowaną wodę z cukrem. Yay! (Mam na myśli: „Ups!”)

Nikt tu nie ocenia. W tym momencie prawdopodobnie czułeś, że potrzebujesz węglowodanów i kofeiny. Desperackie czasy wymagają desperackich środków, prawda?

Dopóki większość diety składa się z całych, bogatych w składniki odżywcze pokarmów, powinieneś być w porządku z okazjonalnym wahaniem.

Problem polega na tym, że większość ludzi tego nie robi.

Oni po prostu podskakują od JFM do JFM. I nawet jeśli starają się jeść czysto, te produkty mogą nie być tak gęste, jak im się wydaje.

Każdy scenariusz tworzy podstępny mały problem zwany „ukrytym głodem”, co oznacza, że ​​jedzenie, które spożywasz, może wypełniać twój brzuch, ale nie dostarcza ci witamin, minerałów, składników odżywczych i innych niezbędnych składników odżywczych, których ciało pragnie – potrzebnych składników odżywczych aby zachować zdrowie.

Jak do tego doszliśmy? Oto kilka powodów, dla których organizm może nie otrzymywać wszystkiego, czego potrzebuje, i zbyt wiele tego, czego nie potrzebuje:
1. Jemy za dużo żywności ubogiej w składniki odżywcze

Podczas gdy tego typu problemy są zwykle związane z ubóstwem, spostrzeganie statystyk pokazuje, że ukryty głód wykracza poza sytuacje ekonomiczne.

Według Centers for Disease Control and Prevention (CDC) około 36,5 procent Amerykanów jest otyłych. Nieco mniej niż 70 procent z nas ma jedynie nadwagę.

Jednak, podczas gdy najwyraźniej otrzymujemy obfite jedzenie, zgodnie z wytycznymi dietetycznymi dla Amerykanów na lata 2015-2020, USDA obawia się, że wiele osób spożywa mniej niż szacowane średnie zapotrzebowanie lub odpowiednie poziomy spożycia potasu, błonnika pokarmowego, choliny, magnezu, wapnia i witaminy A, D, E i C.

Badania w Journal of Nutrition przypisują wartości procentowe do niektórych z tych niedociągnięć, w tym 34 procent, 25 procent, 70 procent i 60 procent odpowiednio dla witamin A, C, D i E, a także 38 procent dla wapnia i 45 procent dla magnez.

Wytyczne twierdzą, że te niskie spożycie występuje „w kontekście niezdrowych ogólnych wzorców żywieniowych, ze względu na niskie spożycie grup żywności – warzywa, owoce, produkty pełnoziarniste i produkty mleczne – które zawierają te składniki odżywcze”.

Innymi słowy, Amerykanie z całego spektrum jedzą za dużo śmieci i za mało zdrowej żywności.

To nie jest żadna nowina. Od dziesięcioleci wiemy, że Amerykanie mają tendencję do spożywania pokarmów kłujących o złych tłuszczach i dodatku cukru.

Badanie z 2008 roku wykazało, że całe ziarna stanowiły tylko 10 procent średniej amerykańskiej diety, a ciemnozielone warzywa stanowiły tylko 6 procent. (Tyle dla wielkiej sałatki Elaine.)

2. Jemy za dużo tych samych pokarmów

Nawet jeśli próbujesz wyprostować się i latać w prawo, wciąż istnieje wiele kieszonek żywieniowych powietrza, które sprawiają, że jazda jest wyboista.

Po pierwsze, dzięki obfitości wysokokalorycznych, hiper-smacznych śmieci, większość z nas znajduje się w odległości od JFM w danym momencie. Kto może oprzeć się pokusie ciągłego pokusy?

Po drugie, w naszych napiętych harmonogramach, zmiana diety staje się trudna, więc jemy to samo w kółko. Prawdą jest, że szpinak pięć dni z rzędu jest dobry dla ciebie, ale szpinak nie jest omninutritious – pomimo tego, co Popeye chciałbyś, abyś wierzył – dzięki czemu możesz otrzymać dużo witamin A i C, ale możesz nie przybić swojej witaminy D.
3. Żywność staje się mniej pożywna

Nawet jeśli masz idealną dietę, Twoja dieta może nie być idealna. Badanie przeprowadzone w The Journal of American College of Nutrition porównywało 43 uprawy ogrodnicze od 1950 do 1999 r. I odkryło, że jako grupa rośliny zmniejszyły zawartość białka, wapnia, potasu, żelaza, ryboflawiny i kwasu askorbinowego.

Autorzy badania sądzą, że dzieje się tak, ponieważ próby zwiększenia wydajności prowadzą do obniżenia zawartości składników odżywczych.

Mówiąc bez ogródek, gospodarstwa produkują mniej pożywienia, dzięki czemu mogą z niego czerpać więcej.
4. Nie wszystkie jabłka są tworzone równomiernie

Nawet w określonych rodzajach produktów odżywianie może się różnić. Na przykład gorycz często kojarzy się z mocniejszymi fitoskładnikami w owocach i warzywach, a jednak większość ludzi przyciąga słodsze owoce i warzywa o przekornej wymowie.

Przykładowo, złote pyszne jabłka mają polifenol w ilości 485 ml / kg, podczas gdy ich gorzki kuzyn, kowal, przybywa w ilości 835 ml / kg.

(Ciekawostka: polifenole to związki występujące w owocach, warzywach, zbożach i napojach, takich jak wino i kawa, które mogą mieć korzyści zdrowotne).

Mając to na uwadze, jabłko dziennie może go nie wyciąć, jeśli wybierzesz niewłaściwy typ.
Więc co możesz zrobić?

Ale cała ta zguba i mrok nie jest wymówką, żeby przestać jeść twoje owoce i warzywa. W rzeczywistości jest zupełnie odwrotnie. Musisz tylko dostosować swoją taktykę. Oto kilka rzeczy, które możesz wypróbować:
Skup się na różnorodności

Im więcej rodzajów owoców i warzyw, które spożywasz, tym szersza witamina, minerał i sieć fitoskładników.
Zdziwaczeć

Pieprząc swoją dietę niezwykłymi odmianami produktów, poszerzasz również swoje odżywianie, a jednocześnie pomagasz omijać ten rozwodniony problem „uprawy w ogrodzie”, o którym wspomniałem wcześniej.

Dodatkowe ubezpieczenie

Multiwitamina taka jak ActiVit jest dobrym sposobem na zapewnienie witamin i minerałów, których możesz nie mieć. Jednak suplementy żywnościowe, takie jak Shakeology, zapewnią jeszcze solidniejsze podstawy odżywcze dzięki witaminom, minerałom i gęstym składnikom roślinnym.

Dla większości z nas, nasze prawdziwe życie zdaje się coraz bardziej przeszkadzać w naszym idealnym życiu z rosnącą regularnością, a „ukryty głód” to tylko jeden z wielu symptomów.

Na szczęście można go naprawić za pomocą kilku prostych poprawek. Tak więc zapisz sobie jedzenie, jeśli nie z innego powodu niż wyrzuty sumienia z przydrożnych JFM.

Serwis cpenergia wspiera sklep dzotczi.pl

Dodaj komentarz