Nadzwyczajne “chwile fast-food” – nazwijmy je JFM – są po prostu faktem w XXI wieku.
Jesteś w połowie drogi między Heresville i Therestown, jeździsz tam iz powrotem od wielu godzin, a ty głodujesz.
Oczywiście, kuszący blask Chub-e-Mart wzywa cię do zatrzymania, a po kilku minutach wrócisz na drogę, podjadając soloną, przetworzoną substancję roślinną i gazowaną wodę z cukrem. Yay! (Mam na myśli: “Ups!”)
Nikt tu nie ocenia. W tym momencie prawdopodobnie czułeś, że potrzebujesz węglowodanów i kofeiny. Desperackie czasy wymagają desperackich środków, prawda?
Dopóki większość diety składa się z całych, bogatych w składniki odżywcze pokarmów, powinieneś być w porządku z okazjonalnym wahaniem.
Problem polega na tym, że większość ludzi tego nie robi.
Oni po prostu podskakują od JFM do JFM. I nawet jeśli starają się jeść czysto, te produkty mogą nie być tak gęste, jak im się wydaje.
Każdy scenariusz tworzy podstępny mały problem zwany “ukrytym głodem”, co oznacza, że jedzenie, które spożywasz, może wypełniać twój brzuch, ale nie dostarcza ci witamin, minerałów, składników odżywczych i innych niezbędnych składników odżywczych, których ciało pragnie – potrzebnych składników odżywczych aby zachować zdrowie.
Jak do tego doszliśmy? Oto kilka powodów, dla których organizm może nie otrzymywać wszystkiego, czego potrzebuje, i zbyt wiele tego, czego nie potrzebuje:
1. Jemy za dużo żywności ubogiej w składniki odżywcze
Podczas gdy tego typu problemy są zwykle związane z ubóstwem, spostrzeganie statystyk pokazuje, że ukryty głód wykracza poza sytuacje ekonomiczne.
Według Centers for Disease Control and Prevention (CDC) około 36,5 procent Amerykanów jest otyłych. Nieco mniej niż 70 procent z nas ma jedynie nadwagę.
Jednak, podczas gdy najwyraźniej otrzymujemy obfite jedzenie, zgodnie z wytycznymi dietetycznymi dla Amerykanów na lata 2015-2020, USDA obawia się, że wiele osób spożywa mniej niż szacowane średnie zapotrzebowanie lub odpowiednie poziomy spożycia potasu, błonnika pokarmowego, choliny, magnezu, wapnia i witaminy A, D, E i C.
Badania w Journal of Nutrition przypisują wartości procentowe do niektórych z tych niedociągnięć, w tym 34 procent, 25 procent, 70 procent i 60 procent odpowiednio dla witamin A, C, D i E, a także 38 procent dla wapnia i 45 procent dla magnez.
Wytyczne twierdzą, że te niskie spożycie występuje “w kontekście niezdrowych ogólnych wzorców żywieniowych, ze względu na niskie spożycie grup żywności – warzywa, owoce, produkty pełnoziarniste i produkty mleczne – które zawierają te składniki odżywcze”.
Innymi słowy, Amerykanie z całego spektrum jedzą za dużo śmieci i za mało zdrowej żywności.
To nie jest żadna nowina. Od dziesięcioleci wiemy, że Amerykanie mają tendencję do spożywania pokarmów kłujących o złych tłuszczach i dodatku cukru.
Badanie z 2008 roku wykazało, że całe ziarna stanowiły tylko 10 procent średniej amerykańskiej diety, a ciemnozielone warzywa stanowiły tylko 6 procent. (Tyle dla wielkiej sałatki Elaine.)
2. Jemy za dużo tych samych pokarmów
Nawet jeśli próbujesz wyprostować się i latać w prawo, wciąż istnieje wiele kieszonek żywieniowych powietrza, które sprawiają, że jazda jest wyboista.
Po pierwsze, dzięki obfitości wysokokalorycznych, hiper-smacznych śmieci, większość z nas znajduje się w odległości od JFM w danym momencie. Kto może oprzeć się pokusie ciągłego pokusy?
Po drugie, w naszych napiętych harmonogramach, zmiana diety staje się trudna, więc jemy to samo w kółko. Prawdą jest, że szpinak pięć dni z rzędu jest dobry dla ciebie, ale szpinak nie jest omninutritious – pomimo tego, co Popeye chciałbyś, abyś wierzył – dzięki czemu możesz otrzymać dużo witamin A i C, ale możesz nie przybić swojej witaminy D.
3. Żywność staje się mniej pożywna
Nawet jeśli masz idealną dietę, Twoja dieta może nie być idealna. Badanie przeprowadzone w The Journal of American College of Nutrition porównywało 43 uprawy ogrodnicze od 1950 do 1999 r. I odkryło, że jako grupa rośliny zmniejszyły zawartość białka, wapnia, potasu, żelaza, ryboflawiny i kwasu askorbinowego.
Autorzy badania sądzą, że dzieje się tak, ponieważ próby zwiększenia wydajności prowadzą do obniżenia zawartości składników odżywczych.
Mówiąc bez ogródek, gospodarstwa produkują mniej pożywienia, dzięki czemu mogą z niego czerpać więcej.
4. Nie wszystkie jabłka są tworzone równomiernie
Nawet w określonych rodzajach produktów odżywianie może się różnić. Na przykład gorycz często kojarzy się z mocniejszymi fitoskładnikami w owocach i warzywach, a jednak większość ludzi przyciąga słodsze owoce i warzywa o przekornej wymowie.
Przykładowo, złote pyszne jabłka mają polifenol w ilości 485 ml / kg, podczas gdy ich gorzki kuzyn, kowal, przybywa w ilości 835 ml / kg.
(Ciekawostka: polifenole to związki występujące w owocach, warzywach, zbożach i napojach, takich jak wino i kawa, które mogą mieć korzyści zdrowotne).
Mając to na uwadze, jabłko dziennie może go nie wyciąć, jeśli wybierzesz niewłaściwy typ.
Więc co możesz zrobić?
Ale cała ta zguba i mrok nie jest wymówką, żeby przestać jeść twoje owoce i warzywa. W rzeczywistości jest zupełnie odwrotnie. Musisz tylko dostosować swoją taktykę. Oto kilka rzeczy, które możesz wypróbować:
Skup się na różnorodności
Im więcej rodzajów owoców i warzyw, które spożywasz, tym szersza witamina, minerał i sieć fitoskładników.
Zdziwaczeć
Pieprząc swoją dietę niezwykłymi odmianami produktów, poszerzasz również swoje odżywianie, a jednocześnie pomagasz omijać ten rozwodniony problem “uprawy w ogrodzie”, o którym wspomniałem wcześniej.
Dodatkowe ubezpieczenie
Multiwitamina taka jak ActiVit jest dobrym sposobem na zapewnienie witamin i minerałów, których możesz nie mieć. Jednak suplementy żywnościowe, takie jak Shakeology, zapewnią jeszcze solidniejsze podstawy odżywcze dzięki witaminom, minerałom i gęstym składnikom roślinnym.
Dla większości z nas, nasze prawdziwe życie zdaje się coraz bardziej przeszkadzać w naszym idealnym życiu z rosnącą regularnością, a “ukryty głód” to tylko jeden z wielu symptomów.
Na szczęście można go naprawić za pomocą kilku prostych poprawek. Tak więc zapisz sobie jedzenie, jeśli nie z innego powodu niż wyrzuty sumienia z przydrożnych JFM.
Serwis cpenergia wspiera sklep dzotczi.pl